Fenomen i vardagen

Introduktion

Utvecklingsprojektet Fenomen i vardagen är ett samarbete mellan lärare och lärarstuderande som omfattar utveckling av modeller och material till stöd för att undervisa kemi i vardagliga kontexter. Modellerna och materialen är både integrativa och beaktar olika inlärargrupper. Materialen har utvecklats mellan 2015–2017 och finns tillgängliga i bloggen Kemi i vardagen (på finska) ».

Under projektet har deltagarna erbjudits utbildning och stöd för att utveckla sin undervisning i enlighet med grunderna för de nationella läroplanerna. Den utbildning projektet omfattar har utvecklats i samarbete med LUMA-center Finlands projekt StarT ». En webbaserad kurs specifikt för lärare i naturvetenskapliga ämnen, både inom grundutbildningen och fortbildning, har uppstått genom samarbetet: Projektit opetuksen polkimena (på finska) ».

Texter om projektet

Eheyttävää ja yksilöllistävää opetusta arjen ilmiöistä ja elämää varten »

Material som stöder undervisning

Nivåer: grundundervisning: årskurs 7–9
Läroämnen: kemi
Beskrivning: Målet med bloggen Kemi i vardagen är att stöda genomförandet av integrativ kemiundervisning i vardagliga kontexter. Det material som har samlats i bloggen består av olika läroplaner och idéer till mångvetenskapliga inlärningshelheter samt anknytande läromaterial som har utvecklats av lärare och lärarstuderande i detta projekt. Samtligt material grundar sig på vardagliga kontexter, elevorientering och funktionella undervisningsmetoder samt samarbete mellan olika läroämnen. Målet är att brett stöda de fastställda målen för kemiundervisningen samt elevernas mångvetenskapliga kompetens.
Typ: övrigt stödmaterial för lärare, (läro)material för elever
Nyckelord: undervisningsmodell, undervisningsmaterial, kemiundervisning, integrativ undervisning, mångvetenskapliga inlärningshelheter

Till materialet »

Till materialet (på finska) »

Webbkurs

Projektet har även gett upphov till en webbkurs Projektit opetuksen polkimena (på finska) ». Den gratis utbildningen är riktad till lärare och lärarstuderande, specifikt för undervisning i naturvetenskapliga ämnen. Som namnet antyder erbjuder utbildningen fenomenbaserade undervisningshelheter som grundar sig på elevernas upplevelsevärld samt stöd för genomförandet av fenomenbaserad och integrativ undervisning genom projektinlärning.

Övrigt material
Kontaktpersoner
  • Outi Haatainen, Helsingfors universitet, outi.haatainen@helsinki.fi
Arbetsgrupp
  • Outi Haatainen, Helsingfors universitet
  • Päivi Kousa, Helsingfors universitet
Samarbetsprojekt

Projektets verksamhet är kopplad till LUMA-center Finlands projekt StarT ».