Förmågor och intresse framom kön

Introduktion

I projektet utvecklas verksamhetsmodeller och material för att avhjälpa den könssegregation som förekommer inom studier i naturvetenskaper, matematik och teknik. Ett annat mål är att på en allmän nivå uppmuntra ungdomar att bygga upp sin utbildnings- och karriärväg mer i enlighet med sina förmågor och intressen än sitt kön.

De verksamhetsmodeller och det material som utvecklas stöder rekommendationerna avseende kön i de nya grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen. Dessa är att på ett jämlikt sätt uppmuntra flickor och pojkar, öka kunskapen och insikten om könets mångfald och stöda eleverna att skapa sin lärstig utan könsbundna rollmodeller. Målet med de verksamhetsmodeller och det material som utvecklas är att stärka grundskolelärares roll som de ungas samtalsparter i frågor som anknyter till vidareutbildning och yrkesval, utvidga och uppdatera de ungas uppfattning om att jobba inom de naturvetenskapliga och tekniska branscherna samt erbjuda mångsidiga förebilder både för flickor och pojkar. Dessutom är syftet att göra elevernas vårdnadshavare uppmärksamma på de problem könssegregationen ger upphov till samt olika sätt på vilka de kan stöda sina barn att söka sig till de branscher de intresserar sig för, oberoende av kön.

Verksamhetsmodellerna och materialet utvecklas i samarbete mellan projektledaren, grundskolelärare och studiehandledare.

Video

Material som stöder undervisning

Nivåer: grundundervisning: årskurs 7–9
Läroämnen: matematik, fysik, kemi och andra läroämnen
Beskrivning: Materialpaketet erbjuder verktyg för lärare för att öka högstadieelevers kännedom om arbetslivet inom undervisningen av naturvetenskaper. Ett av målen för mångsidig kompetens i grunderna för läroplanen för den grundläggande undervisningen 2016 är att ta del av arbetslivskompetens och entreprenörskap med beaktande av könsperspektivet. Med hjälp av materialet kan lärare i naturvetenskaper inkludera följande delområden inom arbetslivskompetens i undervisningen:
1. De naturvetenskapliga branschernas betydelse både för samhället och elevens eget liv,
2. Utbildningsvägar och yrken inom de naturvetenskapliga branscherna,
3. Företag inom de naturvetenskapliga branscherna,
4. Mångsidiga förebilder av människor som jobbar i de berörda branscherna.
Typ: beskrivning/redogörelse av den pedagogiska modellen, övrigt stödmaterial för lärare, (läro)material för elever
Nyckelord: arbetslivskompetens, vetenskap, teknik, arbetsliv, entreprenörskap, utbildningsstigar, karriärvägar, framtidsplanering, val av fortsatta studier, könssegregation, jämställdhet, könsmedvetenhet, könsstereotyper, förebilder, mänsklig mångfald, mångsidig kompetens

Till materialet (på finska) »

Material 1 »

Material 2 »

Material 3 »

Material 4 »


Nivåer: grundundervisning: årskurs 7–9
Läroämnen: matematik, fysik, kemi, andra läroämnen
Samband till grunderna för läroplanen: Materialet som riktar sig till vårdnadshavare för högstadieelever erbjuder dem information om könssegregation i arbetslivet och verktyg för att stöda de unga i att bygga upp utbildnings- och karriärvägar med utgångspunkt i deras förmågor och intressen. Materialet för vårdnadshavare omfattar för tillfället en broschyr som studiehandledare kan utnyttja vid handledande diskussioner med den unga och dennes vårdnadshavare. Förutom broschyren omfattar materialet även en diapresentation som studiehandledare kan utnyttja vid evenemang som riktar sig till vårdnadshavare i samband med diskussioner om vidareutbildning och yrkesval och vårdnadshavarens roll i denna process.
Typ: beskrivning/redogörelse av den pedagogiska modellen, övrigt stödmaterial för lärare, (läro)material för elever)
Nyckelord: arbetslivskompetens, vetenskap, teknik, arbetsliv, entreprenörskap, utbildningsstigar, karriärvägar, framtidsplanering, val av fortsatta studier, könssegregation, jämställdhet, könsmedvetenhet, könsstereotyper, förebilder, mänsklig mångfald, vårdnadshavare, mångsidig kompetens

Till materialet (på finska) »


Nivåer: grundundervisning: årskurs 3–6
Läroämnen: matematik
Samband till grunderna för läroplanen: Materialet som fortfarande utvecklas fokuserar på att förbättra elevernas uppfattning om sin självförmåga i lågstadiets matematikundervisning.
Typ: beskrivning/redogörelse av den pedagogiska modellen, övrigt stödmaterial för lärare, (läro)material för elever)
Nyckelord: matematisk självförmåga

Till materialet (på finska) »

Publikationer
Övrigt material
Kontaktpersoner
  • Kirsi Ikonen, Östra Finlands universitet, kirsi.ikonen@uef.fi