DigiSmart

Introduktion

Redan från barndomen blir användningen av informationsteknik och datanättjänster allt aktivare och mångsidigare. Åldern påverkar användningen och i årskurs 7 uppnås åldersgränsen (13 år) för de flesta populära webbtjänster. Detta ökar användningen ytterligare. I denna ålder har de flesta dock en relativt begränsad användningserfarenhet och teknisk kompetens. Datasäkerhetskunskaperna är inte tillräckliga i förhållande till användningen av informationsteknik och datanättjänster. I synnerhet litar man för mycket på välviljan och ärligheten hos andra datanätverksanvändare, är omedveten om att de uppgifter man laddar upp på webben varar för evigt och månar inte tillräckligt mycket om eventuella följder av olaglig nedladdning av musik, filmer och mjukvara. Man är heller inte medveten om de datasäkerhetsrisker som användningen av sociala medier samt mobil- och onlinespel innebär.

Målet med DigiSmart-projektet är att väcka intresse för och medvetenhet om säkerhet i informationssamhället – hur omfattande denna fråga är, vilka hot och risker som föreligger samt hur mycket det går att påverka dessa genom sina egna handlingar. Projektet kartlägger nuläget samt utarbetar aktiverande och aktuella studiehelheter som lämpar sig för åldersklassen och testanvänds i samarbete med skolorna.

Material som stöder undervisning

Nivåer: grundundervisning: årskurs 7–9
Läroämnen: övriga läroämnen
Beskrivning: Materialet ger en introduktion till tre delar aspekter av vad det innebär att vara smart på nätet, dvs. agera ansvarsfullt och kritiskt i ett digitalt samhälle.
Typ: övrigt stödmaterial för lärare, (läro)material för elever
Nyckelord: säkerhet, integritet, källkritik, netikett, internet

Till materialet »

Övrigt material
Kontaktpersoner
  • Petra Enges-Pyykönen, Åbo universitet, phenge@utu.fi
  • Erkki Kaila, Åbo universitet, erkki.kaila@utu.fi
Arbetsgrupp
  • Petra Enges-Pyykönen, Åbo universitet, phenge@utu.fi
  • Erkki Kaila, Åbo universitet, erkki.kaila@utu.fi
  • Linda Mannila, Åbo Akademi, linda.mannila@abo.fi
  • Seppo Virtanen, Åbo universitet, seppo.virtanen@utu.fi