Bra fråga!

Introduktion

Genom att använda frågor från eleverna som en del av undervisningen i naturvetenskaper har eleverna möjlighet att lära sig på ett meningsfullt sätt, och lärarna får information om elevernas kunskaper och intressen. Användning av frågor från eleverna betonas också i de nya grunderna för läroplanerna.

Inom projektet Bra fråga! har man tillsammans med klasslärare utvecklat och testat metoder och material för elevcentrerad undervisning i naturvetenskap i årskurserna 1–6. Särskilt fokus har lagts på att undersöka och utveckla användning av frågor från eleverna och undervisning utifrån dem samt hållbar utveckling i undervisningen.

Elevernas frågor kan användas till exempel som en del av ett undersökande arbetssätt, som det finns modeller på i projektmaterialet.

Video

Texter om projektet

Hyvillä kysymyksillä oppilaskeskeisyyttä luonnontieteiden opetukseen
Hyvillä kysymyksillä oppilaskeskeisyyttä lasten luonnontieteiden opetukseen

Material som stöder undervisningen

Typ: beskrivning/redogörelse av den pedagogiska modellen, övrigt stödmaterial för lärare
Nivåer: grundundervisning: årskurs 1–2 samt 3–6
Läroämnen: omgivningslära
Beskrivning: Materialet inkluderar modeller och material som lärarna kan använda vid genomförande av frågebaserad undervisning (materialet är en kombination av beskrivningen av den pedagogiska modellen och stödmaterialet för lärare). Materialet är närmast förknippat med följande punkt i LP: Eleverna ska sporras att vara vetgiriga och ställa frågor (årskurs 1–2) samt uppmuntras att formulera frågor (årskurs 3–6) och använda dem som utgångspunkt för studier och andra aktiviteter.
Nyckelord: frågor från eleverna, undersökande studier

Till materialet »

Webbkurs (på finska)

Webbkursen Användning av frågor och argumentation i skolundervisningen i naturvetenskaper som anknyter till projektet är avsett för lärare i årskurs 1–6 och 7–9. På kursen får lärarna fördjupa sig i användning av frågor från eleverna i undervisningen och lära sig naturvetenskaplig argumentation. Webbkursen finns i Helsingfors universitets portal MOOC. Vem som helst kan skapa sig en MOOC-användarprofil. Det går även att logga in i portalen genom Haka-inloggning.

Webbkursen har utarbetats i samarbete med projektet Förundran över fenomen blir inlärning i fysik med hjälp av argumentation .

Övrigt material
Publikationer
Kontaktperson
  • Jaana Herranen, Helsingfors universitet, jaana.herranen@helsinki.fi