Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile!

LUMA SUOMI -ohjelma on mukana Educa messuilla 2019!

Luonnontieteistä taidetta, tutkimus omista käsistäsi, itse ohjelmoidut liikennevalot, matikan projekti lempiharrastuksesta? Itse kokemalla oppii parhaiten! Toiminnallisen opetuksen työpajoissa pääset itse testaamaan uusia ideoita matematiikkaan, luonnontieteisiin, ympäristöoppiin ja ohjelmointiin. Inspiraatiota esi-, ala- ja yläkouluun. Ilmoittaudu ennakkoon tai tule ajoissa – nopeimmille ilmainen LUMA-ämpäri!

LUMA SUOMI -ohjelma järjestää Educa-messuilla kaksi toiminnallista työpajaa

Tapahtuman Facebook sivut »
Tapahtuma Educa 2019 -sivuilla »

Työpajoissa on sama ohjelma, joka koostuu neljästä erillisestä teemasta. Yhdellä työpajakerralla voit osallistua yhteen teemaan. Ilmoittautuessasi valitset neljästä teemasta mieleisesi. Ilmoittautuminen päättyy 25.1.2019 klo 12:00.

Tervetuloa myös paikanpäälle tutustumaan LUMA-keskus Suomen toimintaan seminaaritilojen 204 ja 205 läheisyydessä. LUMA SUOMI -ohjelma, StarT-toiminta ja LUMATIKKA-ohjelma esittäytyvät työpajojen aikana lauantaina 26.1. klo 11-13.

Työpajojen teemat:

Teema 1: Moninaisuutta luonnontieteiden opetukseen

Tule tutustumaan erilaisiin tapoihin eheyttää luonnontieteiden opetusta. Esillä on kaksi inspiroivaa lähestymistapaa: kuvataiteen yhdistäminen luonnontieteisiin, teknologiaan ja matematiikkaan sekä projektityöskentely skenaario-tutkimus-päätöksenteko-mallia hyödyntäen. Mitä näistä sinä et ole vielä kokeillut? Pääset tutustumaan myös ilmaisiin materiaaleihin ja saat tietoa tulossa olevista pidemmistä koulutuksista.

  Esittelijät:
  Kristof Fenyvesi, Jyväskylän yliopisto
  Anssi Lindell, Jyväskylän yliopisto
  Kari Sormunen, Itä-Suomen yliopisto
Teema 2: Kädet LUMA-tiedon lähteenä

Työpajassa pääset kokeilemaan miten käsiä ja niiden ominaisuuksia tarkastelemalla voidaan elävöittää fysiikan, biologian ja terveystiedon opetusta. Pajassa tutkitaan käsien käyttöä lämpömittareina ja käsien puristusvoimaa sekä sitä, mitä nämä ominaisuudet kertovat ihmisen terveydestä ja toimintakyvystä. Lisäksi paneudutaan luonnontieteille ominaiseen tiedonmuodostustapaan eli argumentointiin.

  Esittelijät:
  Mikko Kesonen, Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus
  Anniina Koliseva, Keski-Suomen LUMA-keskus
  Jaakko Lamminpää, Lounais-Suomen LUMA-keskus
  Lassi Pyykkö, Keski-Suomen LUMA-keskus
Teema 3: Sovelletaan ohjelmointia!

Työpajassa tutustut Arduino -ohjaimeen ja sen ohjelmointiin. Pääset kokeilemaan mm. LED-liikennevalojen ohjelmointia. Arduino on mikro-ohjain/elektroniikka-alusta ja ohjelmointiympäristö, joka tekee ohjelmoinnista hauskaa sähköisten komponenttien, valo- ja ääniefektien sekä valo- ja lämpömittarien avulla. Työpajassa et tarvitse esitietoja ohjelmoinnista tai elektroniikasta.

  Esittelijät:
  Aalto-yliopisto Junior
Teema 4: Yhteisöllinen tutkiskelu ja projektit matematiikassa

Onko oppilaillasi vaikeuksia liittää matematiikka arkielämään? Onko matematiikassa vastaus aina joko täysin oikein tai väärin? Kuuluuko matematiikan opetukseesi tutkiskelu ja asioiden pohtiminen ryhmissä? Työpajassa jaetaan käytännön vinkkejä matematiikan tutkivaan ja ilmiöpohjaisen projektityöskentelyyn. Lisäksi tarjolla on paljon erilaisia esimerkkejä sekä valmiita materiaaleja oman opetuksesi tueksi.

  Esittelijät:
  Dimitri Tuomela, Oulun yliopisto
  Elina Viro, Tampereen yliopisto
Yhteyshenkilö
 • Saara Lehto, Helsingin yliopisto, saara.lehto@helsinki.fi